Vad är ett domännamn?
En adress på nätet kallas för ett domännamn och är den webbadress som du skriver in i webbläsaren när du vill besöka en webbplats.
Bakom själva domännamnet hittar man en kombination av siffror som kallas för IP-adress. Precis som koordinater på en karta pekar IP-adressen oss i rätt riktning. Men eftersom det är svårt för oss vanliga dödliga att komma ihåg alla dessa siffror använder man för det mesta istället ett domännamn när man vill surfa vidare till en webbplats.
Vad är en toppdomän?
Bokstaven efter den sista punkten i ett domännamn kallas för toppdomän, bland annat finns .se som är den svenska så kallade landstoppdomänen.
Det finns även så kallade generiska toppdomäner likt .com och .org, och nya toppdomäner likt .berlin och .dating.
Den som sköter drift och administration av en toppdomän kallas för ett registry.
I Sverige är Internetstiftelsen registry för toppdomänerna .se och .nu.
Varför ska man köpa ett domännamn?
Genom att registrera en domän får du en egen och unik adress på nätet som gör att nätsurfare kan hitta till din sida.
Som företag kan ett domännamn ge dig en viss trovärdighet. Det är större chans att någon vill göra affärer med dig om du har en egen domän.
Ett slagkraftigt och kreativt domännamn innebär även att människor lättare kommer ihåg dig och kan återvända till din plats på nätet utan problem.
Domänrea just nu
[datetoday]
Här presenterar vi pågående kampanjer på billiga domäner just nu!
Endast 8 kr per .se domän för första året. Gäller: 7-13/9-2020
Endast 19 kr /st för .eu domäner till 2020-09-30
Endast 4 kr /st för .se och .nu domäner till 2020-09-30
Endast 5 kr /st för .se domäner till 2020-09-27
Endast 5 kr /st för .se domäner till 2020-09-27
Endast 5 kr /st för .se domäner till 2020-09-27
Vad kostar en domän?
Kostnaden för en domän beror på flera faktorer. Vilken toppdomän det gäller till exempel. Men generellt kan man säga att en domän i Sverige brukar kosta runt hundralappen per år.
Om det är en inarbetad domän som du vill ta över kan den kosta mer.
För några år sedan såldes till exempel tv.se för mer än två miljoner kronor, det högsta pris på en auktion som noterats på Tradera sen starten 1999.
Hur köper man ett domännamn?
Genom återförsäljare, även kallade registrarer, kan du enkelt köpa en domän.
Genom många av återförsäljarna kan kan du enkelt även skaffa ett webbhotell där du kan ha spara webbplats.
Bland de största återförsäljarna i Sverige finns bland annat Oderland, Misshosting och Loopia.
I vissa fall går det även att köpa domäner direkt från de organisationer och företag som sköter respektive toppdomän.
Du äger oftast domänen i ett år. Därefter måste du förnya den. Många gånger varje år kan du hitta erbjudanden på billiga domäner, exempelvis 5 kr eller 10 kronor för .se domän första året.
Behöver jag betala för ett webbhotell?
För att du ska kunna fylla din domän med innehåll, till exempel en hemsida eller en blogg, behöver du någonstans på nätet där du kan förvara alla filer som krävs.
Ett webbhotell ger dig ett utrymme där du kan lagra din hemsida och göra den synlig för besökare som surfar in på din adress.
Många av de återförsäljare som erbjuder domäner säljer även webbhotelltjänster. Inte sällan i en paketlösning, då du kan få ett gratis domännamn.
Kan jag bli av med mitt domännamn?
Olika länder har olika lagar och regler för domännamn. I Sverige är det principen ”först till kvarn” som gäller för tilldelning av domännamn som slutar på .se och .nu. Är domänen ledig och du ansöker först är den med andra ord din domän.
Anser någon däremot att du har registrerat ett .se- eller .nu-domännamn som de själva har rätt till finns det möjlighet att överklaga tilldelningen av domännamnet i efterhand.
Det innebär att du riskerar att bli av med din domän om den till exempel är snarlik ett registrerat företagsnamn. Om det skulle förekomma tveksamt innehåll på webbplatsen som är kopplad till din domän är det upp till rättsväsendet att avgöra om det är lagligt eller olagligt och huruvida det svenska registryt, det vill säga Internetstiftelsen, ska förverka domännamnet.