När jag var liten fanns inte Internet, idag använder vi IT-tjänster dagligen. Den utveckling som skett har gått i en rasande takt och det är sannolikt mycket enklare att vara företagare idag än vad det var när jag var ett litet barn.
Idag kan man driva företag nästan helt och hållet på nätet. Allt från att marknadsföra produkter på webben via hemsidor, till att utföra bankärenden, skattedeklarera och skicka mail till affärsparter och kollegorna. Möjligheterna är i de närmaste oändliga för den som är driven och besitter rätt kunskap.
Samtidigt finns det även en baksida av den enkelhet som Internet erbjuder, nämligen de stora säkerhetsrisker som webben medför för såväl den vanliga användaren som företagen. Ett relativt stort problem för såväl mindre som större hemsidor är problem med hackare och överlastningsattacker (så kallade ddos attacker). Att helt skydda sig från dessa säkerhetsrisker är praktiskt taget omöjligt, men att din server ligger på ett seriöst webbhotell är en bra start.
Så vad skiljer ett säkerhet webbhotell från ett osäkert? Först och främst är det viktigt att komma ihåg att det inte handlar om att något är 1 eller 0, även webbhotell med bra skydd mot DDOS-attacker kan tvingas ner om datamängden som skickas blir allt för stor. Oderland är kanske det bästa exemplet bland webbhotellen som tar DDoS attacker på stort allvar, som skydd använder man Arbor Networks som är en världsledande aktörer inom DDOS-bekämpning.
Självklart är det minst lika viktigt att andra viktiga säkerhetsluckor regelbundet täpps till av webbhotellet. För att undvika hackerattacker är det av yttersta vikt att alla filer hålls rena och uppdaterade på servern. Risken för att drabbas av intrång av olika slag ökar på webbhotell där väldigt många användare delar miljö, därför är det inte självklarhet att större webbleverantörer kan ge ett bättre skydd än mindre aktörer med ett begränsat antal kunder.
Det du själv alltid bör göra är att se till så att den programvara du använder alltid är uppdaterad, de vanligaste CMS:en som WordPress, Joomla och Dupral erbjuder enkelt uppdatering direkt via panelen. Se även till att plugin och tilläggsprogram hålls uppdaterade. Om du driver en större avancerade webbsajt kan det vara värt att överväga att anställa en kunnig IT-expert med säkerhetsansvar.
Utöver dessa skydd bör du som vill trygga företaget, kontakta ett försäkringsbolag för att höra hur du kan försäkra din verksamhet på bästa vis. Det finns en mängd skydd som kan vara bra att ha även för den som driver företag på Internet.