Gästbloggsinlägg från Frisko
I Sverige finns det ett stort intresse för IT i allmänhet och webben i synnerhet. Vi ligger ofta i framkant vad det gäller kreativa IT-innovationer. Hela 93 % av alla svenskar har tillgång till Internet, varför det är lätt att förstå att det är vitalt för ett företag i det moderna Sverige att synas på nätet. Det öppnar också upp för massvis med jobbtillfällen. I takt med Internets utveckling de senaste åren har antalet IT-relaterade arbetsuppgifter ökat lavinartat. Idag finns det god efterfrågan på webbutvecklare, sökmotoroptimerare, digitala grafiker, e-handelskonsulter, målanalytiker, spökskrivare, säkerhetsexperter och många, många fler. Gemensamt för dessa yrken är en sak: de passar utmärkt för frilansande arbete.
Ofta kräver denna typ av jobb inga långa, fina utbildningar. Har du den kompetens som efterfrågas så kommer du garanterat få kunder – oavsett om du är utbildad eller inte. Det är viktigare att kunna visa upp exempel på väl genomförda arbeten, än att du har en examen från något universitetet. Det finns gott om webbplatser där du kan annonsera ut dina kunskaper. Om du inte redan har ett LinkedIn-konto så kan det vara bra att skaffa ett sådant. Håll även koll på annonser om uppdragsgivare som söker just din kompetens. Tyvärr fungerar det inte alltid så att dina uppdragsgivare hittar dig, utan du måste hitta dem.
En del människor tycker det är läskigt att gå över till en frilansande verksamhet, eftersom det länge har förknippats med att starta företag och allt pappersarbete som det medför. Men faktum är att det inte är en nödvändighet längre. Idag finns det gott om så kallade egenanställningsföretag, som låter dig fakturera utan att starta företag. På så sätt kan du bedriva en helt egen verksamhet, på dina egna villkor, utan att starta egen firma. Sen finns det givetvis många fördelar med att ha företag, men den här lösningen är ett alternativ för sådana som bara vill fokusera på kärnverksamheten och lämna över pappersarbetet till någon annan. Dessutom er det möjligheten att provköra den frilansande verksamheten under en tid, för att sedan kanske starta företag om allting går bra.
Så, nu vet du att det kanske inte är så stort steg att bli frilansare som du kanske trodde. Det du behöver tänka på är att hitta kunder och göra dem nöjda. Allt som har med bokföring att göra kan ett egenanställningsföretag sköta åt dig. Har du en kompetens som du tror folk kan vara intresserade att betala för? Vad väntar du på?